ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναπληρωτής Διευθυντής 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας / Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών / Μετεκπαιδευθείς εις Royal Brompton Hospital / Imperial College University, St Thomas Hospital, London, UK / Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Kλινικής Ανοσολογίας / Επιστημονικός συνεργάτης του Δ.Θ.Κ.Α.Υγεία

Ιατρείο: Αγίου Τρύφωνος 3 & Γούναρη 41, Άνω Γλυφάδα 

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα αποτελεί κατά κανόνα την κλινική έκφραση της αλλεργίας του οργανισμού σε αεροαλλεργιογόνα (γύρεις, ακάρεα οικιακής σκόνης, μύκητες, επιθήλια ζώων) στους οφθαλμούς. Ο επιπεφυκότας είναι ο βλεννογονικός ιστός που βρίσκεται στο εσωτερικό των βλεφάρων μας και αποτελεί κύριο όργανο στόχο των αλλεργιογόνων.

Τα Συμπτώματα

Τα συμπτώματα συνίστανται κυρίως σε κνησμό, ερυθρότητα, δακρύρροια. Η φωτοφοβία συνήθως σημαίνει συμμετοχή του κερατοειδούς και είναι πιο σοβαρή κατάσταση.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνοδεύει κατά κανόνα αλλεργική ρινίτιδα χωρίς όμως να είναι απαραίτητο.

Η Διάγνωση

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνοδεύει κατά κανόνα αλλεργική ρινίτιδα χωρίς όμως να είναι απαραίτητο.

Η διάγνωση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας γίνεται με δερματικά test, ειδική IgE ορού και πρόκληση του επιπεφυκότα με το ύποπτο αλλεργιογόνο. Η τελευταία μέθοδος είναι πολλές φορές απαραίτητη, αφού είναι σύνηθες φαινόμενο ο αλλεργιολόγος να αντιμετωπίζει τυπικές περιπτώσεις αλλεργικής επιπεφυκίτιδας με αρνητικά test. Τυπικές από την άποψη της εποχιακής κατανομής, της κλινικής εικόνας, του θεραπευτικού κριτηρίου (δηλαδή ο ασθενής παρουσιάζει βελτίωση με ειδικές αγωγές όπως αντιισταμινικά). Η πιο πιθανή εξήγηση για τέτοιες καταστάσεις είναι η τοπική παραγωγή IgE.

Άλλες ιδιαίτερες κλινικές καταστάσεις αποτελούν η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα και η vernal κερατοεπιπεφυκίτιδα. Η πρώτη περίπτωση εμφανίζεται στην ατοπική δερματίτιδα/έκζεμα και συνήθως συνοδεύεται από περιοφθαλμική ξηροδερμία και απολέπιση. Η εαρινή (vernal) κερατοεπιπεφυκίτιδα έχει θορυβώδη κλινική εικόνα και εποχική κατανομή (άνοιξη). Παρουσιάζεται συνήθως στην παιδική-εφηβική ηλικία και χαρακτηρίζεται από έντονη φωτοφοβία, κνησμό και βλεννώδες έκκριμα.

Footer logos 1
Footer logos 2
Footer logos 3