ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναπληρωτής Διευθυντής 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας / Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών / Μετεκπαιδευθείς εις Royal Brompton Hospital / Imperial College University, St Thomas Hospital, London, UK / Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Kλινικής Ανοσολογίας / Επιστημονικός συνεργάτης του Δ.Θ.Κ.Α.Υγεία

Ιατρείο: Αγίου Τρύφωνος 3 & Γούναρη 41, Άνω Γλυφάδα 

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ VS ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΤΡΟΦΩΝ

Πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα γίνεται συζήτηση σχετικά με τη δυσανεξία στις τροφές. Πολλοί ασθενείς ρωτούν αν μπορούν να κάνουν το “test δυσανεξίας”.

Η δυσανεξία στις τροφές είναι μια κατάσταση η οποία εκφράζεται με συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα, όπως:

  • μετεωρισμός («φούσκωμα»),
  • τάση προς εμετό,
  • διάρροιες,
  • κοιλιακό άλγος όταν ο ασθενής εκτίθεται στην ίδια τροφή.

Η εικόνα αυτή ως μεμονωμένη εκδήλωση και με χαρακτηριστική επαναληψιμότητα μας απομακρύνει από την τροφική αλλεργία. Φυσικά χρειάζεται αλλεργιολογικός έλεγχος ο οποίος όμως αν αποβεί αρνητικός παραπέμπει προς τη διάγνωση της τροφικής δυσανεξίας.

Συνεπώς τα δυο πιο χαρακτηριστικά σημεία της τροφικής δυσανεξίας είναι:

  1. διαγιγνώσκεται μέσω του αποκλεισμού της τροφικής αλλεργίας και
  2. δεν επιδεινώνεται με την επανάληψη της έκθεσης στην εν λόγω τροφή, αλλά τα επεισόδια είναι παρόμοια.

Test δυσανεξίας δεν υπάρχει. Η τροφική δυσανεξία είναι ενοχλητική αλλά ακίνδυνη.

Footer logos 1
Footer logos 2
Footer logos 3